10 Μπαχαρικά για αποτοξίνωση, απώλεια βάρους και καύση του λίπους

Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι οι σύμμαχοί μας στον αγώνα μας για απώλεια των περιττών κιλών. Τα μπαχαρικά αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής δίνουν άρωμα και γεύση σε κάθε μας γεύμα χωρίς θερμίδες. Έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας και παράλληλα βοηθάνε στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην καύση του λίπους και στην απώλεια κιλών. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε περιεκτικότητα μετάλλων, έχουν αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν φαινολικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Δεν παραλείπουμε σε κάθε μας γεύμα και σνακ να προσθέτουμε μπαχαρικά. Θα δώσουν άρωμα και γεύση στη δίαιτα μας και θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.
Επιλέξαμε τα 10 καλύτερα μπαχαρικά που σύμφωνα με μελέτες βοηθάνε αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους.


10 Μπαχαρικά σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα


Κανέλα Κεϋλάνης


Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό δέντρων του γένους Cinnamomum verum.
Η κανέλα περιέχει μια συγκεκριμένη ένωση η οποία μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρά για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Βοηθάει επίσης στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα Κεϋλάνης βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους. 


Κάρδαμο



Το κάρδαμο διαθέτει θερμογονικές ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση της θερμοκρασίας του σώματος, στην ενεργοποίσηση του μεταβολισμού, στην καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους.

Κουρκουμάς


Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που φημίζεται για την ιδιαίτερη γεύση του, το έντονο κίτρινο χρώμα και τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιδράσεις της στην προστασία του οργανισμού από τις φλεγμονές μέχρι και συμβολή της στην απώλεια βάρους.
Η κουρκουμίνη επίσης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει λίπος αυξάνοντας τη θερμότητα, η οποία, με τη σειρά της, βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
Μια μελέτη σε 44 υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

Κύμινο


Το κύμινο παρασκευάζεται από τους σπόρους του ανθοφόρου φυτού Cuminum cyminum. 
Το κύμινο είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην μείωση φλεγμονών στο σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. 
Έχει γεύση ξηρού καρπού με ευεργετικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, στην μείωση των επιπέδων σακχάρου, και χοληστερίνης στο αίμα. 
Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, βοηθάει στην καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε υπέρβαρες γυναίκες, σε ένα από τα γεύματα τους προστέθηκε ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο την ημέρα και διαπιστώθηκε ότι βοήθησε να κάψουν έως και τρεις φορές περισσότερο σωματικό λίπος.

Μάραθος


Ο μάραθος και οι σπόροι μάραθου είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο. Οι σπόροι μάραθου είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, έχουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση τσάι με σπόρους μάραθου μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αέρια σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης ή στομαχικών διαταραχών. Οι σπόροι μάραθου βοηθούν στην μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Μελέτη έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν 1 κούπα τσάι με 2 γραμμάρια σπόρους μάραθους πριν το μεσημεριανό γεύμα νιώθουν το αίσθημα του κορεσμού και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η ανηθόλη, ένα κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου μάραθου, μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις ιδιότητες του φυτού που καταστέλλουν την όρεξη.
Η κατανάλωση τσαγιού με σπόρους μάραθου μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στη μείωση της αποθήκευσης λίπους βελτιώνοντας την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων στο σώμα. Ο μάραθος και οι σπόροι μάραθου έχουν διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να μας βοηθήσει στην κατακράτηση των υγρών και στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Τα πτητικά έλαια όπως η εστραγκόλη και η ανηθόλη που υπάρχουν στους σπόρους μάραθου βοηθούν στην έναρξη της πέψης προάγοντας την παραγωγή γαστρικών ενζύμων. Ένα καλό πεπτικό σύστημα είναι το κλειδί για την διατήρηση ενός υγιές σωματικού βάρους.

Χρήση - Δοσολογία
Για να φτιάξουμε τσάι με σπόρους μάραθου πρώτα θα τους αλέσουμε στο μύλο του καφέ-μπαχαρικών πριν τους προσθέσουμε στο τσάι. Αυτό βοηθάει την απελευθέρωση περισσότερων ελαίων και γεύσης.
Σε 1 κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι θρυμματισμένους σπόρους μάραθου. Σκεπάζουμε την κούπα και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε το τσάι και καταναλώνουμε.
Η κατανάλωση του τσαγιού συνιστάται έως 3 φορές την ημέρα.

Μαύρο Πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα πιπερίνης, μια ισχυρής ένωσης που δίνει την έντονη γεύση και βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους. Εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Πιπέρι Καγιέν

Το πιπέρι καγιέν περιέχει μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία δίνει στο πιπέρι καγιέν το πικάντικο και προσφέρει ευεργετικά οφέλη για την υγεία.
Λειτουργεί αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και καίει περισσότερες θερμίδες.
Μια μελέτη ανέφερε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει καψαϊκίνη μείωσε τα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης που προάγει την πείνα.

Σκόρδο

Το σκόρδο αυξάνει το ανοσοποιητικό, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό βοηθά το σώμα να κάψει λίπος και βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ περιέχει δύο σημαντικές ενώσεις τις ginsenosides και το gintonin. Αυτές οι ενώσεις αλληλοσυμπληρώνονται για να παρέχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Το τζίνσενγκ έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθάει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, μειώνει την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα η οποία μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες και βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τζίνσενγκ βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλάζοντας την παραγωγή λίπους και επιβραδύνοντας την απορρόφηση λίπους.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες.
Έχει θερμογονικές ιδιότητες και βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους.


Καταναλώνουμε τα μπαχαρικά με ασφάλεια

Συμπεριλαμβάνουμε την κατανάλωση μπαχαρικών στην καθημερινή μας διατροφή μαζί με κάθε μας γεύμα για να ενισχύσουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Δεν υπερβαίνουμε την καθημερινή συνιστώμενη δοσολογία.

Αν παρατηρήσουμε συμπτώματα ή αρνητικές παρενέργειες διακόπτουμε την κατανάλωση τους.

Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν την κατανάλωση μπαχαρικών και βοτάνων.



Από που μπορούμε να προμηθευτούμε τα μπαχαρικά
Μπαχαρικά μπορούμε να προμηθευτούμε online από εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια